Yritykseni tarina

Perustin Venture Capital Corporation VCC Oy:n yksityiseksi sijoitusyhtiökseni 1989, mutta pian toiminta laajeni tapauskohtaiseen konsultointiin. Yhtiöni ensimmäinen asiakas oli CapMan, jolle toteutin toimeksiantoja USA:ssa 1990-1991. Yrittäjyyteni oli sivutoimista, mutta ammatillisesti olennaista, kun vedin kasvuyritystoiminnan kehittämiskokeiluja Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa 2001-2011. VCC teki tuona aikana mm. viisi osaamissijoitusta. 

Yhtiön toiminta aktivoitui ryhdyttyäni päätoimiseksi yrittäjäksi 2012. Vuonna 2014 VCC valittiin palveluntuottajaksi ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut -ohjelmaan. Vuosina 2015-2018 sillä oli lisäksi useita toimeksiantoja startup-ekosysteemin rakentamiseksi Vietnamissa. Viime vuodet on panostettu erityisesti portfolioyritys Global Enablerin uusien digitaalisten yrityskehitystyökalujen kehittämiseen.

 

Yli 30 vuotta yrittäjien luottamusta

Seuraa minua

Kehitysyhtiö Panostajan Oyj:n perustajayrittäjät koulivat minut kasvuyritystoiminnan ammattilaiseksi 1986-1991. Tämän jälkeen perustin konsernin uraauurtavan Venäjän-sijoitusyhtiön FVC:n ja vedin sen läpi johdon yritysoston, kasvun Baltian markkinoille ja lopulta yritysmyynnin.

Toimittuani 7 vuotta yrittäjänä kansainvälisessä pääomasijoitustoiminnassa väittelin pääomasijoittajan strategialogiikasta vuonna 2000. Tämän jälkeen rakensin e-Business Research Center eBRC:n osaksi eTampere-ohjelmaa (2001-2005) ja toimin kasvuyritystoiminnan professorina Jyväskylän yliopistossa (2007-2011). Yliopistourani päätteeksi ideoin ja lanseerasin Kasvu Open -kilpailun.

Olen sparrannut yrittäjiä, rahoittajia ja kehittäjiä asiantuntijana ja kanssayrittäjänä yli 30 vuotta. Vuodesta 2018 olen toiminut VCC:n lisäksi Global Enablerin toimitusjohtajana ja auttanut Euroopan Unionia allokoimaan yli 50 yritykselle yhteensä 100M€+ kasvurahoitusta EIC Accelerator -ohjelman Juryn jäsenenä.

Yrityksen kasvattaminen on vaativa osaamislaji

Minulle tässä on kyse ihmisistä
• realisoimassa tiettyä liiketoimintamahdollisuutta
• synnyttämässä kysyntää
• generoimassa myyntiä
• luomassa asiakkaalle arvoa
• ja tuottamassa voittoa sen osoitukseksi
• käyttämällä yritystä välineenä
• yhdessä.

Yrityksen kasvattaminen on yhteensopimattomien ainesten yhteensovittamista: ihmisten, koneiden ja laitteiden, rahan, hyvien päivien ja huonojen päivien, 24/7.