Yritykseni tarina

Perustin VCC:n sivutoimiseksi sijoitusyhtiökseni 1989, mutta aloin pian harjoittaa valikoidusti myös konsultointia. VCC:n ensimmäinen asiakas oli CapMan, jolle toteutin toimeksiantoja USA:ssa 1990-1991. Yrittäjyyteni oli sivutoimista vuoteen 1993, kun olin Panostaja-konsernin palveluksessa, jonka jälkeen päätoimista 8 vuoden ajan. Se oli sivutoimiluvan varaista jälleen 2001-2011, jolloin vedin kasvuyritystoiminnan kehittämiskokeiluja Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. VCC teki tuona aikana mm. viisi kokeilullista osaamissijoitusta.

 

VCC oli päätoimeni 2012-2022. Perustin sen puitteissa globaalin osaamissijoitusyhteisön, avustimme yrittäjiä kasvurahoituksen hankinnassa, järjestimme kasvun kiitoratoja Piilaaksossa, rakensimme startup-ekosysteemiä Vietnamissa ja kehitimme uudentyyppisen digitaalisen kasvurahoitustyökalun prototyypin. Vuodesta 2023 olen keskittynyt HippoMeterin lanseeraukseen VCC:n portfolioyrityksen Hippo Enabler Oy:n toimitusjohtajana.

 

Yli 30 vuoden kokemus kasvuyritystoiminnasta

Seuraa minua

Olen kiitollinen Panostaja Oyj:n perustaneille sarjayrittäjille, jotka koulivat minut alan ammattilaiseksi. Sain perustaa konsernin kansainvälisen VC-yksikön FVC:n ja toimiakonsernin hallituksessa. Vedin tuoreena yrittäjänä FVC:n läpi johdon yritysoston, kansainvälisen pääomankeräyksen, kasvun uusille markkinoille ja lopulta yritysmyynnin ja exit-vaiheen vuosina 1993-2000.

 

Toimittuani itse vuosia yrittäjänä kansainvälisessä pääomasijoitustoiminnassa väittelin pääomasijoittajan strategialogiikasta vuonna 2000. Tämän jälkeen rakensin e-Business Research Center eBRC:n osaksi eTampere-ohjelmaa ja toimin kutsuttuna kasvuyritystoiminnan professorina Jyväskylän yliopistossa. Intensiivisen ja opettavaisen yliopistourani päätteeksi lanseerasin kauppakamarille Kasvu Open -mentorointikonseptin. On ollut hienoa nähdä, miten Kasvu Open on sittemmin voittanut useita merkittäviä palkintoja.

 

Olen saanut sparrata ja avustaa yrittäjiä, rahoittajia ja kehittäjiä yli 30 vuotta, mutta tiedostan myös itse oppineeni valtavasti jokaisesta toimeksiannosta. On ollut suuri etuoikeus olla mm. allokoimassa yhteensä yli miljardi euroa Euroopan innovatiivisimmille yrityksille ja projekteille. Olen esim. 2018 alkaen tullut kutsutuksi haastattelemaan yli 160 yrittäjätiimiä ja allokoimaan niistä parhaille yhteensä yli 200M€ kasvurahoitusta EIC Acceleratorin juryn jäsenä. Arvokkain oma palkintoni kaikesta tästä työstä ovat läheiset ihmissuhteet, suurenmoisia ammattilaisia Euroopan ja maailmanlaajuisesti kattava luottamuspääoma.

 

Yrityksen kasvattaminen on vaativa osaamislaji

Minulle tässä on kyse ihmisistä
• realisoimassa tiettyä liiketoimintamahdollisuutta
• synnyttämässä kysyntää
• generoimassa myyntiä
• luomassa asiakkaalle arvoa
• ja tuottamassa voittoa sen osoitukseksi
• käyttämällä yritystä välineenä
• yhdessä.

Yrityksen kasvattaminen on yhteensopimattomien ainesten yhteensovittamista: ihmisten, koneiden ja laitteiden, rahan, hyvien päivien ja huonojen päivien, 24/7.